Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων των παιδιών
'' Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα'' ΠΛΑΤΩΝ
Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογική και αναπτυξιακή συμπεριφορά του παιδιού έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από την αρχαιότητα.
Σήμερα με τη βοήθεια σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών μπορεί να μελετηθεί η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο αλλά και οι νευρο-βιολογικές διαφορές μεταξύ εγκεφάλων ατόμων με κατάρτιση σε κάποιο μουσικό όργανο ή όχι. Θα παραμείνω σε διαπιστώσεις και αποτελέσματα ερευνών και μελετών.
Η μουσική έχει μεγάλη επίδραση στον άνθρωπο ήδη από την εμβρυική ηλικία. Η ενασχόληση με αυτή επιδρά στις νοητικές ικανότητες, όπως είναι η αριθμητική μνήμη, η λεκτική μνήμη και η οπτικοχωρική νοημοσύνη, όπως επίσης αυξάνει και τον δείκτη I.Q. Βοηθά στην ανάπτυξη της ομιλίας και συντελεί στην κατανόηση του περιβάλλοντος του παιδιού.
Συγκεκριμένα, έρευνες σε παιδιά που είχαν κατάρτιση σε κάποιο όργανο έδειξαν ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ικανότητες ακουστικής διάκρισης και λεπτές κινητικές δεξιότητες από εκείνα που δεν ήξεραν κάποιο μουσικό όργανο. Επίσης, είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ που αφορούσαν δεξιότητες λεξιλογίου και δεξιότητες μη λεκτικής συλλογιστικής, οι οποίες αφορούν την κατανόηση και ανάλυση οπτικών πληροφοριών όπως ο προσδιορισμός των σχέσεων, ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ σχημάτων και μοτίβων.
Όσον αφορά την επίδραση στην ψυχολογία του παιδιού, εκτός από χαρά που προσφέρει η ενασχόληση με τη μουσική, το βοηθά να αναπτύξει την κοινωνικότητά του, την αυτοεκτίμησή του και την έκφραση του συναισθηματικού του κόσμου.
''Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος''. Φρίντριχ Νίτσε
Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να παρακολουθήσετε το βίντεο.
Η Dr Anita Collins είναι βραβευμένη μουσικοπαιδαγωγός, ερευνήτρια και συγγραφέας στον τομέα της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της μουσικής εκμάθησης. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της στη μετάφραση της επιστημονικής έρευνας νευρο-επιστημόνων και ψυχολόγων στη γλώσσα των γονιών και δασκάλων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου