ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ


Αρχή της Διαφοροποίησης

  

  Στις μέρες μας γίνεται έντονα λόγος για σημαντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο λόγω της ετερογένειας των μαθητών και ιδιαίτερα σχετικά με τη δυνατότητα να παρέχονται στους μαθητές ευκαιρίες, ,ώστε να αναπτυχθούν σύμφωνα με τα προσόντα και τα ταλέντα τους. Ο μαθητικός πληθυσμός αλλάζει ατομικά, πολιτισμικά, γλωσσικά και κοινωνικά. Τα βασικά αίτια διαφοροποίησης είναι οι ατομικές διαφορές των μαθητών και οι διαφορετικές προϋποθέσεις μάθησης. 

Τί είναι διαφοροποιημένη διδασκαλία;

   Η αρχή της διαφοροποίησης είναι γνωστή στα παλαιότερα συγγράμματα της Διδακτικής ως αρχή της εξατομικευμένης διδασκαλίας. Αναφέρεται στη διαδικασία προσαρμογής του περιεχομένου, των στόχων, του ρυθμού, των μεθόδων και του βαθμού δυσκολίας της διδασκαλίας, καθώς και των οργανωτικών διαδικασιών στις ατομικές δυνατότητες, τις ανάγκες, το στυλ μάθησης και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
   Σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος ''διαφοροποίηση'' , που είναι ευρύτερος από τον όρο ''εξατομίκευση'', διότι καλύπτει, εκτός από τις διαδικασίες εξατομίκευσης που κάνει ο εκπαιδευτικός στο μικροεπίπεδο της τάξης, και τις οργανωτικές διαδικασίες εξατομίκευσης, που γίνονται στο μακροεπίπεδο του σχολικού συστήματος.
   Η διαφοροποιημένη διδασκαλία οδηγεί στην άμβλυνση των κοινωνικών και μαθησιακών διαφορών.

   Στην πράξη, αν και λίγο απλουστευμένα, η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι ένα Σχέδιο Εργασίας στο οποίο τηρείται το αναλυτικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες όλων των μαθητών.


Σας παραθέτω μια προσπάθεια της Unisef  να δώσει πρακτικές λύσεις σε εκπαιδευτικούς 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

 ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οδηγός χρήσης λογισμικού wordwall

 Οδηγός χρήσης  λογισμικού wordwall wordwall Το wordwall είναι μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό υ...