ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

 Η επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων των παιδιών



'' Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στη σκέψη, απογειώνει τη φαντασία, χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα''   ΠΛΑΤΩΝ


    Η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογική και αναπτυξιακή συμπεριφορά του παιδιού έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από την αρχαιότητα.
    Σήμερα με τη βοήθεια σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών μπορεί να μελετηθεί η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο αλλά και οι νευρο-βιολογικές διαφορές μεταξύ εγκεφάλων ατόμων με κατάρτιση σε κάποιο μουσικό όργανο ή όχι. Θα παραμείνω σε διαπιστώσεις και  αποτελέσματα ερευνών και μελετών.
   
   Η μουσική έχει μεγάλη επίδραση στον άνθρωπο ήδη από την εμβρυική ηλικία. Η ενασχόληση με αυτή επιδρά στις νοητικές ικανότητες, όπως είναι η αριθμητική μνήμη, η λεκτική μνήμη και η οπτικοχωρική νοημοσύνη, όπως επίσης αυξάνει και τον δείκτη I.Q. Βοηθά στην ανάπτυξη της ομιλίας και συντελεί στην κατανόηση του περιβάλλοντος του παιδιού.
  Συγκεκριμένα, έρευνες σε παιδιά που είχαν κατάρτιση σε κάποιο όργανο έδειξαν ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε ικανότητες ακουστικής διάκρισης και λεπτές κινητικές δεξιότητες από εκείνα που δεν ήξεραν κάποιο μουσικό όργανο. Επίσης, είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ που αφορούσαν δεξιότητες λεξιλογίου και δεξιότητες μη λεκτικής συλλογιστικής, οι οποίες αφορούν την κατανόηση και ανάλυση οπτικών πληροφοριών όπως ο προσδιορισμός των σχέσεων, ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ σχημάτων και μοτίβων.
  Όσον αφορά την επίδραση στην ψυχολογία του παιδιού, εκτός από χαρά που προσφέρει η ενασχόληση με τη μουσική, το βοηθά να αναπτύξει την κοινωνικότητά του, την αυτοεκτίμησή του και την έκφραση του συναισθηματικού του κόσμου.

''Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος''. Φρίντριχ Νίτσε



Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να παρακολουθήσετε το βίντεο.
Η Dr Anita Collins είναι βραβευμένη μουσικοπαιδαγωγός, ερευνήτρια και συγγραφέας στον τομέα της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της μουσικής εκμάθησης. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της στη μετάφραση της επιστημονικής έρευνας νευρο-επιστημόνων και ψυχολόγων στη γλώσσα των γονιών και δασκάλων.
  

ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ


Αρχή της Διαφοροποίησης

  

  Στις μέρες μας γίνεται έντονα λόγος για σημαντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο λόγω της ετερογένειας των μαθητών και ιδιαίτερα σχετικά με τη δυνατότητα να παρέχονται στους μαθητές ευκαιρίες, ,ώστε να αναπτυχθούν σύμφωνα με τα προσόντα και τα ταλέντα τους. Ο μαθητικός πληθυσμός αλλάζει ατομικά, πολιτισμικά, γλωσσικά και κοινωνικά. Τα βασικά αίτια διαφοροποίησης είναι οι ατομικές διαφορές των μαθητών και οι διαφορετικές προϋποθέσεις μάθησης. 

Τί είναι διαφοροποιημένη διδασκαλία;

   Η αρχή της διαφοροποίησης είναι γνωστή στα παλαιότερα συγγράμματα της Διδακτικής ως αρχή της εξατομικευμένης διδασκαλίας. Αναφέρεται στη διαδικασία προσαρμογής του περιεχομένου, των στόχων, του ρυθμού, των μεθόδων και του βαθμού δυσκολίας της διδασκαλίας, καθώς και των οργανωτικών διαδικασιών στις ατομικές δυνατότητες, τις ανάγκες, το στυλ μάθησης και τα ενδιαφέροντα των μαθητών.
   Σήμερα χρησιμοποιείται ο όρος ''διαφοροποίηση'' , που είναι ευρύτερος από τον όρο ''εξατομίκευση'', διότι καλύπτει, εκτός από τις διαδικασίες εξατομίκευσης που κάνει ο εκπαιδευτικός στο μικροεπίπεδο της τάξης, και τις οργανωτικές διαδικασίες εξατομίκευσης, που γίνονται στο μακροεπίπεδο του σχολικού συστήματος.
   Η διαφοροποιημένη διδασκαλία οδηγεί στην άμβλυνση των κοινωνικών και μαθησιακών διαφορών.

   Στην πράξη, αν και λίγο απλουστευμένα, η διαφοροποιημένη διδασκαλία είναι ένα Σχέδιο Εργασίας στο οποίο τηρείται το αναλυτικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες όλων των μαθητών.


Σας παραθέτω μια προσπάθεια της Unisef  να δώσει πρακτικές λύσεις σε εκπαιδευτικούς 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ - ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ

 ΦΤΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ

Εκπαιδευτικό λογισμικό Quizziz

Οδηγός χρήσης λογισμικού Quizziz

Το Quizziz είναι ένα ελεύθερο διαδικτυακό λογισμικό που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να δημιουργούν κουίζ με σκοπό την αξιολόγηση των μαθητών ή τον αναστοχασμό. Μπορεί να προβληθεί μέσα στην τάξη ή μέσω σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Οι μαθητές απαντούν άμεσα από δική τους συσκευή.

Για να ξεκινήσουμε πληκτρολογούμε στη μηχανή αναζήτησης τη λέξη ''Quizziz'' και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το mail μας και κωδικό πρόσβασης δημιουργούμε λογαριασμό.

Μας δίνεται η επιλογή να χρησιμοποιήσουμε κουίζ άλλων εκπαιδευτικών ή να δημιουργήσουμε ένα νέο.
 



Για τη δημιουργία νέου προσθέτουμε αρχικά τίτλο στο κουίζ, στη συνέχεια επιλέγουμε μάθημα ,γράφουμε τις ερωτήσεις και συμπληρώνουμε τις πιθανές απαντήσεις. Στις ερωτήσεις μας μπορούμε να συμπληρώσουμε εικόνα ή βίντεο. Το ερωτηματολόγιο θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον τέσσερις ερωτήσεις. 


Για να εφαρμόσουμε το κουίζ μας θα πρέπει από την οθόνη μας να πατήσουμε το play για να μας δοθεί ένα pin. Οι μαθητές μας πρέπει να συνδεθούν στο Quizziz.join και με το pin αυτό να ξεκινήσουν τη δραστηριότητα. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν μετά την ολοκλήρωση αν οι απαντήσεις τους είναι σωστές.


Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη διαδικασία.
                                                 

Εκπαιδευτικό λογισμικό Padlet

  ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ PADLET

Το padlet είναι ένα εργαλείο το οποίο επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να αναρτούν πάνω σε έναν ψηφιακό πίνακα. Αυτή η κοινή χρήση του πίνακα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να μοιραστούν τις πληροφορίες. Είναι ιδανικό για μελέτη σε ομάδες, εργασίες για όλη την τάξη και συζητήσεις.

Αφού πληκτρολογήσουμε στη μηχανή αναζήτησης τη λέξη padlet θα μας ζητηθεί  το email μας και κωδικός πρόσβασης. Στην αρχική οθόνη επιλέγουμε δημιουργία νέου τοίχου.




Τροποποιούμε τον τοίχο όπως εμείς θέλουμε (χρώματα, εικόνες ,κείμενα) και προσθέτουμε το υλικό μας.


Για να εισάγουμε εμείς και η ομάδα μας το υλικό μας πατάμε πάνω στο + που βρίσκεται κάτω δεξιά.


Ελάτε για λίγη "διάδραση"...... το padlet (ψηφιακός τοίχος) περιμένει το μήνυμά σας!!

Πατήστε πάνω στο link:

https://padlet.com/jenybas1983/loahk0qs1aqvmla8

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ

    

               16 Εκπαιδευτικά Λογισμικά

                             

Εκπαιδευτικό λογισμικό είναι το μέσο της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της μάθησης χρησιμοποιώντας ως κύριο εργαλείο τον υπολογιστή.

    



  15+1 Web 2.0 Εφαρμογές με εκπαιδευτική χρήση

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. 

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρουσιάζεται ένα ηλεκτρονικό βιβλίο που στοχεύει στο να αποτελέσει έναν οδηγό εκμάθησης 16 εφαρμογών για εκπαιδευτικούς.

Με πρόσβαση  :  https://issuu.com/timtheof/docs/book_all_final_lo_2


Οδηγός χρήσης λογισμικού wordwall

 Οδηγός χρήσης  λογισμικού wordwall wordwall Το wordwall είναι μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό υ...