Οδηγός χρήσης λογισμικού wordwall

 Οδηγός χρήσης  λογισμικού wordwall


wordwall

Το wordwall είναι μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό υλικό, να το αποθηκεύσει και να το επεξεργαστεί.
Με το εργαλείο αυτό η διδασκαλία γίνεται διασκεδαστική κι ελκυστική για τα παιδιά.

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει ψηφιακές ασκήσεις αντιστοίχισης, ασκήσεις συμπλήρωσης κενών, σωστό ή λάθος, διαδραστικά σταυρόλεξα, κουίζ, παιχνίδια αναγραμματισμού κ.α. Υπάρχουν 18 ήδη δραστηριοτήτων. Μπορούμε ανά μήνα να δημιουργήσουμε ως 5 δραστηριότητες δωρεάν.

Επισκεπτόμαστε τη σελίδα wordwall.net κι επιλέγουμε sign.up




Εγγραφόμαστε εύκολα με τους κωδικούς της google(gmail) ή με άλλο mail δίνοντας κωδικό.

Στη συνέχεια πατάμε Create activity ώστε να ξεκινήσουμε τη δημιουργία. Επιλέγουμε μία από τις επιλογές που μας δίνεται.

Αφού επιλέξουμε μάς ανοίγεται μία φόρμα ώστε να συμπληρώσουμε με εικόνα ή κείμενο.
Για παράδειγμα
Πρέπει να συμπληρώσουμε πάνω από 3 στοιχεία ώστε να δουλέψει. Το παράδειγμα αυτό αναφέρεται στο match up (τι ταιριάζει)


Αφού έχουμε πατήσει done το παιχνίδι είναι έτοιμο να παίξει
Ότι έχουμε δημιουργήσει μπορούμε να τα βλέπουμε συλλογικά


Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να αντιγράψουμε τη διεύθυνση και να τη στείλουμε παντού. 
Υπάρχουν ήδη έτοιμες διαδραστικές ασκήσεις άλλων εκπαιδευτικών τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.


ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

 Σχολική Ετοιμότητα και Διαδικασίες Αξιολόγησης

Το Α-ΤΕΣΤ



Η μαθησιακή ετοιμότητα περιλαμβάνει κυρίως τη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική και σωματική ετοιμότητα του παιδιού, να δεχτεί, να επεξεργαστεί και να αξιοποιήσει τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Η σχολική ετοιμότητα αναφέρεται στην προετοιμασία του παιδιού να αποκτήσει γνώσεις, δεξιότητες και να διαμορφώσει στάσεις, οι οποίες θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον και να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις του αναλυτικού προγράμματος.

Η ετοιμότητα για μάθηση δεν είναι μόνο θέμα βιολογικής ωρίμανσης, αλλά επηρεάζεται σημαντικά από τα πρώιμα ερεθίσματα που δέχεται το παιδί.

Τα εργαλεία αξιολόγησης της σχολικής ετοιμότητας χρησιμοποιούνται ανιχνευτικά για να καθοδηγήσουν τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πράξης, να εντοπίσουν τα παιδιά τα οποία χρήζουν περαιτέρω διάγνωσης καθώς και να κατευθύνουν την έρευνα και την αξιολόγηση.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΤΑΥΤΟΣΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ.

Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά δεν έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ.


Το Α-τεστ (Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας)

Το Α-τεστ είναι μια δοκιμασία σχολικής ετοιμότητας που ελέγχει αν ένα παιδί είναι μαθησιακά έτοιμο να παρακολουθήσει την Α' Δημοτικού, ενώ παράλληλα ανιχνεύει τυχόν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που θα χρειαστεί να ληφθούν υπόψη για την προσαρμογή του παιδιού στο σχολικό πλαίσιο. Το Α-τεστ εκτιμά επίσης την ύπαρξη συμπτωμάτων ΔΕΠ-Υ με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αλλά και την προσαρμοστική ικανότητα του παιδιού σε καθημερινές απαιτήσεις του σχολικού περιβάλλοντος.

Συνοπτικά το Α-τεστ περιλαμβάνει τις ακόλουθες δοκιμασίες:

  • Γενικές γνώσεις
  • Κριτική ικανότητα
  • Γλωσσικές αναλογίες
  • Πρώιμη αφαιρετική σκέψη
  • Οπτικοκινητικός συντονισμός
  • Οπτική αντίληψη
  • Αδρή κινητικότητα
  • Ακολουθίες
Το τεστ χορηγείται σε παιδιά νηπιαγωγείου από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Α-τεστ.

https://atest.gr/



ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 Από την προκατάληψη στο ρατσιστικό επεισόδιο 




"Η δύναμη της προκατάληψης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η πίστη σε μια ψεύτικη γνώμη συχνά ανταποκρίνεται στις επιθυμίες μας, διεγείρει τα πάθη μας και ικανοποιεί τα συμφέροντά μας".  Norberto Bobbio


   Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις αποτελούν στοιχεία της ανθρώπινης σκέψης, μας διευκολύνουν στην καθημερινή ζωή ως άμεσα βοηθήματα προσανατολισμού . Ηχεί κάπως παράξενα σε όσους και όσες έχουν συνδέσει τις έννοιες αυτές μόνο με αρνητικά φαινόμενα. Στην πραγματικότητα εμείς οι άνθρωποι σχεδόν πάντοτε προβαίνουμε σε γενικεύσεις και κατηγοριοποιήσεις μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκτούμε.
   Οι προκαταλήψεις εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες, αλλά ταυτόχρονα ενέχουν την πιθανότητα ενός λάθους με σοβαρές συνέπειες. Το τελευταίο συμβαίνει κυρίως στις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους όπου οι προκαταλήψεις μετατρέπονται σε πρόβλημα καθώς χρησιμοποιούνται ως δεδομένη γνώση.

Οι προκαταλήψεις γίνονται κοινωνικό πρόβλημα όταν οι φορείς τους έχουν δύναμη και τη χρησιμοποιούν για να ασκήσουν εξουσία εις βάρος αυτών που αποτελούν στόχο των προκαταλήψεων.

Θα καταπιαστώ όμως στα στερεότυπα και προκαταλήψεις από κοινωνική οπτική και θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τη διαδρομή από αυτά έως το ρατσιστικό επεισόδιο.

Στερεότυπα Κοινωνικές, ιδεολογικές αναπαραστάσεις που στηρίζονται σε ανακριβείς, απλουστευμένες και αυθαίρετες γενικεύσεις σχετικά με μια κοινωνική ομάδα. Είναι η προσδοκία ότι ο άνθρωπος που ανήκει σε μια ιδιαίτερη ομάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ομάδας στην οποία ανήκει.

Προκαταλήψεις Είναι η υιοθέτηση πεποιθήσεων που δεν στηρίζονται σε λογική επιχειρηματολογία. Εκλαμβάνονται ως γνώμες οι θεωρίες οι οποίες έχουν σχηματιστεί κατά έναν μη επιστημονικό τρόπο κοινός αποδεκτό, αλλά και τοποθετήσεις που περιλαμβάνουν συναισθήματα όπως η περιφρόνηση και η απέχθεια. 

Στάσεις Συνδέονται με προσωπικές προτιμήσεις και δεν υπόκεινται σε άμεση παρατήρηση αλλά αποκαλύπτονται μέσω συμπεριφορών και γνωμών.

Διάκριση Η διαφορετική μεταχείριση ενός ατόμου, για το λόγο ότι αυτό ανήκει σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Ουσιαστικά, μιλάμε για διαφοροποιημένη μεταχείριση επί δικαιωμάτων, των οποίων θα έπρεπε να απολάμβανε το άτομο το οποίο την υφίσταται.

Ρατσισμός σημαίνει προκατάληψη συνεπικουρούμενη από δύναμη και οριοθετείται  ως η προκατάληψη, η στερεοτυπική αντίληψη, δύναμη, μεροληπτική συμπεριφορά, λεκτικές παρεμβάσεις, επιθετικότητα και υβριστική στάση.

Τέλος, το ρατσιστικό επεισόδιο είναι το περιστατικό που στοχεύει στην περιθωριοποίηση, στον αποκλεισμό ή στις διακρίσεις σε βάρος ατόμων και ομάδων εξ αιτίας της διαφορετικότητάς τους. Επίσης, στοχεύει να καλλιεργήσει περιβάλλον εχθρότητας προς όλα τα πρόσωπα που μοιράζονται τα χαρακτηριστικά αυτά.

Πώς εκδηλώνεται ένα ρατσιστικό επεισόδιο;

Λεκτική, προφορική, γραπτή ή ηλεκτρονική βία στερεοτυπικές δηλώσεις, κοροϊδία ή πειράγματα, χρήση υποτιμητικής γλώσσας, προσβλητικά σχόλια, γελοιοποίηση
Κοινωνική βία που πληγώνει την αίσθηση της αποδοχής ενός ατόμου από το σύνολο όπως, σκόπιμος αποκλεισμός, διάδοση φήμης, άρνηση οποιασδήποτε επαφής
Μη λεκτική βία που πληγώνει την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου όπως σύμβολα ή σήματα σε ρούχα, ρατσιστικά γκράφιτι
Σωματική βία που πληγώνει την αυτοπεποίθηση ή την αίσθηση ασφάλειας ενός ατόμου ή μιας ομάδας όπως, απειλητικές χειρονομίες, σπρωξίματα, χτυπήματα, κλοπές, καταδίωξη, καταστροφή περιουσίας

   Σχολείο και οικογένεια είναι απαραίτητο να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αποδοχή της διαφορετικότητας (τα μικρά παιδιά τείνουν να αποδέχονται αβίαστα τη διαφορετικότητα) και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.  

Οδηγός χρήσης λογισμικού wordwall

 Οδηγός χρήσης  λογισμικού wordwall wordwall Το wordwall είναι μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό υ...