ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

   Ισότητα των φύλων

Το 2015 οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομόφωνα την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο ένας από τους δεκαεφτά στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συγκεκριμένα ο πέμπτος στόχος αφορά την ισότητα των φύλων. Στόχος 5: Επιτυγχάνουμε την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση όλων των γυναικών και των κοριτσιών.

Bλέπε: ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ  Κέντρο πληροφόρησης ΟΗΕ

Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό χώρο το EIGE (ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων) έχει δημιουργήσει ένα εργαλείο για την μέτρηση της προόδου της ισότητας των φύλων στην Ε.Ε. Ο δείκτης EIGE δείχνει ότι θα χρειαστούν σχεδόν τρεις γενιές για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων με τον τρέχοντα ρυθμό. Ο COVID-19 θα μπορούσε να επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την πρόοδο. 

Στον παρακάτω σύνδεσμο παρουσιάζονται αναλυτικά τα ερευνητικά δεδομένα :  https://eige.europa.eu/el/in-brief

Την τελευταία θέση στο δείκτη της ισότητας φύλων καταλαμβάνει και φέτος η Ελλάδα. Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε από το EIGE η Ελλάδα παραμένει σχεδόν στάσιμη σε ότι αφορά την έμφυλη  ισότητα στους τομείς χρόνος, χρήμα, υγεία, εξουσία, εκπαίδευση και απασχόληση. 

 Η καταπολέμηση των ανισοτήτων αποτελεί μια μακροπρόθεσμη πρόκληση που αφορά όχι μόνο τα κράτη και τις κοινωνίες, αλλά και τον κάθε άνθρωπο προσωπικά.                                       

Καθοριστικός είναι ο ρόλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων και των στερεοτυπικών αγκυλώσεων, καθώς το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως πηγή γνώσης όσο και ως ένας από τους βασικότερους φορείς διαμόρφωσης προσωπικότητας και στάσης ζωής.

Η ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση αποτελεί διφυή έννοια, από τη μια εννοείται η εκπαίδευση σχετικά με την ισότητα των φύλων(ενημέρωση/επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών), και από την άλλη η προώθησή της μέσα στην ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία(βιωματική εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων στην καθημερινότητα της εκπαιδευτικής πρακτικής).

Το ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας) ενεργοποιείται δυναμικά στην προώθηση της ισότητας των φύλων.

Τα παρακάτω βιβλία αποτελούν μέρος αυτής της προσπάθειας του ΚΕΘΙ

                   Το λουλούδι της ισότητας



                     Ο κόσμος από την αρχή 


ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΥΛΟ 

(Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου)

Νηπιαγωγείο

 Δημοτικό

Γυμνάσιο- Λύκειο


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ PIXTON


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ PIXTON

Κατάλληλο για κοινωνικές ιστορίες!!


 

ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ PIXTON

Το pixton είναι ένα διαδικτυακό λογισμικό για την εύκολη δημιουργία comics.

Η εφαρμογή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς, μαθητές, επαγγελματίες, νέους που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και συγγραφείς comics.

Ειδικότερα στην εκπαίδευση η χρήση των comics ως διδακτικό μέσο διευκολύνει τις γνωστικές διεργασίες καθώς συνδέει λέξεις και εικόνες.

Με απλά βήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε τους χαρακτήρες που επιθυμούμε προσθέτοντας τα κατάλληλα χαρακτηριστικά. Μπορούμε να επιλέξουμε έτοιμο σκηνικό ή να φτιάξουμε κάτι οι ίδιοι. Αφού δημιουργήσουμε τους χαρακτήρες της ιστορίας μας μπορούμε να αρχίσουμε την επεξεργασία του comics μας.


Για να ξεκινήσουμε πληκτρολογούμε πρώτα στη μηχανή αναζήτησης τη διεύθυνση της ιστοσελίδας του pixton   https://www.pixton.com/?classic



Στη συνέχεια επιλέγουμε sign up και εμφανίζεται το επόμενο παράθυρο, που με τους κωδικούς μας, μας εισάγει στο λογισμικό



Υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούμε με διαφορετικές ειδικότητες

 Επιλέγοντας για παράδειγμα να συνδεθούμε ως εκπαιδευτικοί μπορούμε να σχεδιάσουμε το δικό μας προφίλ και στη συνέχεια και των μαθητών μας

 Με τους χαρακτήρες μας μπορούμε να ξεκινήσουμε τη δημιουργία comics



Καθώς περιηγούμαστε βλέπουμε διάφορες χρήσεις του λογισμικού

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και τα παιδιά μαθαίνουν με διασκεδαστικό τρόπο.

 

Περιγραφή χρήσης λογισμικού μέσω βίντεο

https://youtu.be/nyEdGPpHVwU

Οδηγός χρήσης λογισμικού wordwall

 Οδηγός χρήσης  λογισμικού wordwall wordwall Το wordwall είναι μία πλατφόρμα όπου ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του διαδραστικό υ...